Company Logo

Останні коментарі

  • А мені, як пішоходу, набридли ваші маневри посеред вокзалу, а щоб не чекати триклятий переїзд, пропоную ...

    Детальніше...

     
  • А де ж конкретні Факти???За Вами теж є "сліди"!

    Детальніше...

     
  • Поясню, чому не можна зловживати відносними величинами. Наприклад, у селі проживало 2000 осіб, і ...

    Детальніше...

     
  • Внесено всі запити.Так що не хвилюйтесь. В Укрзалізниці не хвилюються.Їм начхати на проблеми народу.

    Детальніше...

     
  • Таких марусь треба виставляти на показ з фотографією 18*24,щоб люди знали своїх "героїв".Про які ...

    Детальніше...


Село Халимонове. Історична довідка

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 
Село Халимонове – центр Халимонівської сільської ради, якій підпорядковані села Глибоке, Калинівка, Мовчанів, Петровське. Розташоване на схід від міста Бахмача за 5 кілометрів. В селі розміщена залізнична зупинка „Хутір Халимонове”. Населення 875 чоловік (на 2001 рік).

Перша згадка про село датована другою половиною ХVІІІ століття. Відомо, що перші поселенці села поселились на цій території в епоху останнього періоду Гетьманщини, з числа так званих „казенних” людей. Ці люди переселились на землю козацької старшини.

 Існує легенда про назву села: один селянин в давні часи був чумаком і часто їздив до Криму. Одного разу, приїхавши із поїздки, почав розповідати односельцям, що слово „улюблений” на грецькій мові „філомон”. А в односельців це слово виходило „халимон”, тому що звука „ф” тоді не було. Звідси і пішла назва села – „улюблене” тобто „халимон”, а хто в ньому живе – халимонівці.

За іншою легендою – центральна вулиця села в ХІХ столітті називалась Ставковою, яка вела на Київ і якою в 1824 році проїздив російський поет О.С.Пушкін. Він дав гроші на будівництво місцевої школи. Тому, коли вона була побудована, дістала назву Пушкінської. Пізніше вона стала церковно-приходською, а коли були створені земства – земською.
 
До революції 1917 року село Халимонове являло собою сукупність близько розташованих один від одного хуторів, що називались іменами перших поселенців чи поміщиків, що господарювали в них. Це такі: Лихошерстів хутір, Хутір Стожків, хутір Мовчинів, хутір Якименків. У 1939 році хутір Якименків був розселений, так як жителі його переселилися в центр села Халимонове.

У 1917 році соціальний склад населення села був таким: поміщиків – три, служителів культу – три, вчителів – один, службовців – три, робітників – чотири, вся решта – селяни. Поміщицьких економій на території села не було. Промисловістю і торгівлею населення не займалося.

У грудні 1917 року було встановлено радянську владу. Після цього панський будинок Лихошерстова був перетворений в сільську школу, а пан залишився доглядати за садом.

У 1924 році голова сільської ради Г.М.Халимон запропонував районній комісії, яка приїхала перейменувати хутір Лихошерстова в хутір Халимонове за більшістю прізвищ селян, перейменувати й школу. Вона стала називатись Халимонівською семирічною школою.

На 1939 рік в селі проживало 967 чоловік.

З 9 вересня 1941 року по 9 вересня 1943 року село було окуповане фашистськими загарбниками. Під час окупації господарство села було зруйноване, в тому числі й приміщення школи.

Одразу після звільнення села школа розпочала свою роботу. Навчання проводилося в кількох хатах.

У 1959 році в селі був створений колгосп імені Ватутіна, а головою обрано В.М.Сіденка. Завдяки йому в 1990 році учні перейшли навчатися в нове приміщення школи. А у 90-х роках школі був наданий статус середньої.

На сьогоднішній час в селі центральна садиба колгоспу імені Ватутіна, відділення зв`язку, середня школа, фельдшерсько-акушерський пункт, дитсадок, Будинок культури на 450 місць, бібліотека.

У 1969 році в селі встановлено обеліск у пам`ять про воїнів - односельців, які загинули (89 чоловік) і радянських воїнів, полеглих в 1943 році при визволенні села від гітлерівців.

З Халимоновим пов`язане трудове життя голови місцевого колгоспу Героя Соціалістичної праці В.М.Сіденка. Його ім`я присвоєно одному з полів колгоспу, де встановлено пам`ятний знак (на повороті до Бахмацької  районної лікарні по дорозі від Бахмача до Городища).

С.М.Воробей, «Бахмаччина», 2006р.

Пошук по сайту




© 2007-2018 Бахмацька газета "Порадник"
При повному чи частковому використанні інформації, розміщеної на веб-сайті, посилання на poradnik.org.ua обов'язкове